

Znajdź wiadomości na wybrany temat


Nowe odkrycie szansą dla chorych na dystrofię mięśniową Duchenne'a
2025-02-14 10:24:44 | KopalniaWiedzy.pl | Nauka
Dystrofia mięśniowa Duchenne'a (DMD) to choroba genetyczna o niezwykle poważnych konsekwencjach, jak nieodwracalny zanik mięśni. Powodowana jest mutacją w najdłuższym ludzkim genie, kodującym dystrofinę. W wyniku mutacji tworzone są jedynie fragmenty mRNA zamiast całych mRNA. Uczeni z Instytutu Badań nad Sercem i Płucami im. Maxa Plancka wykazali, te fragmenty mRNA za pośrednictwem procesu zwanego adaptacją transkrypcyjną mogą zostać wykorzystane do wytwarzania dużych ilości utrofiny, kompensując brak dystrofiny.

WCZEŚNIEJSZE WIADOMOŚCI
Kakadu białookie przyprawiają pożywienie i zmieniają jego teksturę
2025-02-13 12:26:18 | KopalniaWiedzy.pl | Nauka
Jednym z aspektów ludzkiej kultury jest rozwinięta sztuka kulinarna. Wkładamy wiele wysiłku w przygotowanie i doprawienie żywności. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu zaobserwowali, że kakadu białookie manipulują pożywieniem, by nadać mu dodatkowy smak i teksturę.

Mikro- i nanoplastik zwiększają wchłanianie toksyn środowiskowych przez organizm
2025-02-13 09:44:55 | KopalniaWiedzy.pl | Nauka
Mikro- i nanoplastik zawarty w glebie i ziemi może znacząco zwiększać ilość toksyn absorbowanych przez rośliny, ludzi i zwierzęta. Naukowcy z Rutgers University informują na łamach NanoImpact, że w sałacie narażonej na działanie nanoplastiku oraz innych obecnych w środowisku zanieczyszczeń takich jak np. arsen ilość toksycznych substancji była znacznie większa, niż w sałacie, która miała do czynienia tylko z tradycyjnymi zanieczyszczeniami. Podobne zjawisko zaobserwowano w ludzkich tkankach.

Najnowsze z tej kategorii | Wszystkie wiadomości | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|